Drie Helderse jongeren tussen de 16 en 18 jaar oud, hebben eind 1963 besloten met nog twee andere R&B-fans uit Breezand en Winkel een band op te richten om zich volledig op de rock te storten. "The Mystery Kids", luidde de officiele groepsnaam en in de zomer van 1964 werd nagenoeg de eerste Stones-LP nagespeeld evenals stukken uit de gelijknamige "Kinks" LP die vrijwel in diezelfde periode op de markt werd gebracht.

Van een eigen repertoire was op dat moment geen sprake, geen bandje deed dat. Pas met de opkomst van de Beatles zou dat gaan veranderen. Het repertoire van de Mystery Kids werd afgewisseld met instrumentals en het wat ruigere werk van Jerry Lee Lewis en Eddy Cochran. Ook de groepsnaam werd aangepast: the Mystery Stones zou het voortaan worden.

The Mystery Stones

De bezetting was op dat moment als volgt: Hans Cornelissen (zang); Piet Schrijver (drums); Piet Schaatsenberg (bas); George Evers ( rhythmgitaar) Eddy Riedijk (sologitaar) Rob Peters (gitaar)

Ondertussen waren in juni 1964 de befaamde Beatles in het naburige Blokker in de plaatselijke veilinghal opgetreden en hadden Rolling Stones-fans twee maanden later  bij het allereerste Stones concert in Nederland het Scheveningse Kurhaus in een puinhoop veranderd. Overdonderd door dit alles - drie Mystery Stones stonden vooraan bij dit laatstgenoemde spektakel - werd besloten om zo snel mogelijk op te gaan treden.
Geschiedenis
The Mystery Stones - De ruigste act uit Den Helder
The Mystery Stones
The Mystery Stones
Op 24 augustus 1964  speelden de Mystery Stones voor de eerste keer in zaal Husedunia te Huisduinen. Omdat de bandleden tijdens de oefenpartijen op de Bassinggracht ondertussen een hechte following had opgebouwd en qua uiterlijk ( lees: het langste haar van Den Helder - en dan vooral zanger Hans Cornelissen) precies op de Rolling Stones leken werd dit eerste optreden een daverend succes.

Ondanks jeugdige onervarenheid en het missen van technisch-muzikale vaardigheden slaagde de band er in met een aanstekelijk enthousiasme de zaal volledig op zijn kop te zetten. De in zwarte spijkerbroek en eveneens zwarte coltruien uitgedoste musici brachten met modern repertoire en afwijkende haardracht iets te weeg wat compleet afweek van wat de overige Helderse bandjes op dat moment lieten zien.